31-12-2011

Ryger eller ikke-ryger

Ryger eller ikke-ryger  

Jeg har gjort mig nogle tanker,
med hensyn til det at være ryger eller at være ikke-ryger. Nu snakker man om, at man ikke må kunne se cigaretterne i butikkerne, der skal da sættes et forhæng op foran dem, det er jo reklame i sig selv at man får øje på dem. (Latterligt, der bliver garanteret ikke solgt en pakke cigaretter ekstra, fordi man kan se dem)

Tænk, det begyndte for 4 – 5 år siden. Der måtte ikke ryges på offentlige steder som f. eks banegårde (hvor der ellers er højt til loftet). Ingen rygning i storcentret, hverken i eller udenfor butikkerne. På arbejdspladser, inkl. Der hvor jeg selv arbejdede, Scanglas i Korsør, blev det forbudt at ryge inden døre, her blev der opført hvad der mest af alt mindede om et busstoppestedskur i den ene ende af fabrikken, der kunne rygerne så dyrke deres last. Andre steder måtte man helt væk fra arbejdspladsens område, for at kunne nyde sin smøg.

Restaurationer, cafeteriaer og værtshuse – ja her sagde man fra tinget, ”Jeres gæster må ikke ryge hos Jer”, det er jo at tage brødet ud af munden på disse folk, som ejede sådan et sted, det har altid været sådan, at et godt stykke mad eller en øl i muntert lag også har kaldt på noget tobak. Det bliver værre og værre, så når man begynder at snakke om at man ikke må ryge sin egen lejlighed, fordi det kan man lugte hos naboen, så mener jeg man går over stregen

Jeg har selv, altid være imod alle disse regler og forbud, det tangerer et overgreb på den personlige frihed, ingen ryger har på noget tidspunkt været i tvivl om, at det er usundt og kan være medvirkende til at forkorte livet. Det er dog et personligt valg man gør, og som jeg ser det, en nydelse at side og ryge sin smøg f. eks. Efter et måltid mad. Jeg er selv, og har altid været ikke-ryger.

Konklusionen på debatten og alle de regler som er kommet omkring rygning er dog, at mange rygere er blevet ikke-rygere, langt færre unge mennesker starter på at ryge, holdningen omkring det at ryge har ændret sig. Så man i dag ikke bare tænder sin cigaret, men i stedet stiller spørgsmålet: ”må der ryges her”. Det er trods alt ikke så dårligt, men kan man ikke alligevel sige til sig selv?

Det var meget bedre i gamle dage.

Jacola